Informacje o badaniu: W 2016 roku w badaniu uczestniczyły 145 782 osoby. Ze względów metodologicznych w obliczeniach końcowych uwzględniliśmy dane 115 163 respondentów. 61% uczestników badania ma nie więcej niż 35 lat, 67% mieszka w miastach powyżej 100 000 mieszkańców, 69% ma wykształcenie wyższe, 47% pracuje w wielkich lub dużych przedsiębiorstwach, zaś 79% pracuje w firmach prywatnych.
Partnerzy badania: interia.pl, interviewme.pl
Przypominamy, że głównym celem OBW jest prezentacja stawek wynagrodzeń na poszczególnych stanowiskach (m.in. poprzez moduł
"Moja płaca" ). W związku z tym, ze względu na nielosowy charakter próby, wyniki ogólne należy traktować, jako orientacyjne. Opisują one jedynie konkretną badaną próbę. Porównując dane z poszczególnych edycji OBW prosimy pamiętać, iż brały w nich udział inne osoby. Miło nam przy okazji poinformować, że od pierwszej edycji w 2003 roku naszą ankietę wypełniło 1 276 051 osób.
Dane ogólne
Mediana wynagrodzeń w hotelarstwie, gastronomii i turystyce wyniosła w 2016 roku 3 000 PLN brutto miesięcznie.
Wynagrodzenia całkowite w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w 2016 roku (brutto
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Najwyższe przeciętne wynagrodzenie w hotelarstwie, gastronomii i turystyce otrzymywali pracownicy zatrudnieni na terenie województwa mazowieckiego – 4 000 PLN brutto, z kolei najniższe na terenie województwa opolskiego – 2 258 PLN brutto.
Wynagrodzenia w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w województwach w 2016 roku (brutto w PLN)
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Najwyższe przeciętne wynagrodzenie miesięczne odnotowano na stanowisku kierownika hotelu i szefa kuchni – 4 500 PLN. Najniższe wynagrodzenie otrzymywali pomocnicy kucharza – 2 000 PLN.
Wynagrodzenia na wybranych stanowiskach
w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w 2016 roku (brutto w PLN)
stanowisko
|
25% zarabiało poniżej
|
mediana
|
25% zarabiało powyżej
|
|
|
kierownik hotelu
|
3 200
|
4 500
|
5 000
|
|
szef kuchni
|
3 500
|
4 500
|
6 000
|
|
cukiernik
|
2 000
|
2 444
|
3 500
|
|
barman
|
1 950
|
2 334
|
2 700
|
|
recepcjonista
|
2 000
|
2 300
|
2 700
|
|
pomocnik kucharza
|
1 850
|
2 000
|
2 738
|
|
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Tabela 2. prezentuje wysokość przeciętnego wynagrodzenia brutto osób z różnym stażem pracy.
Wynagrodzenia osób o różnym stażu pracy wśród obecnie pracujących
w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w 2016 roku (brutto w PLN)
staż pracy
|
25% zarabiało poniżej
|
mediana
|
25 % zarabiało
powyżej
|
1 lub mniej
|
2 050
|
2 500
|
3 160
|
2 – 4
|
2 300
|
3 000
|
4 200
|
4 – 5
|
2 500
|
3 206
|
4 600
|
6 – 8
|
2 179
|
3 500
|
5 000
|
9 - 10
|
2 500
|
3 592
|
5 500
|
11 – 15
|
3 000
|
4 300
|
6 350
|
16 lub więcej
|
2 650
|
3 550
|
5 500
|
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Mediana wynagrodzeń pracowników w branży hotelarstwo, gastronomia i turystyka w przedsiębiorstwach z przewagą kapitału polskiego wynosiła 2 931 PLN.
Wynagrodzenia w branży hotelarstwo, gastronomia i turystyka
w firmach z kapitałem polskim i zagranicznym w 2016 roku (brutto w PLN)
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Zapraszamy do uczestnictwa w tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń.
Ankietę do badania można znaleźć
tutaj.
Jeżeli są Państwo zainteresowani zamówieniem szczegółowego raportu na temat wynagrodzeń w konkretnym regionie, wybranej branży czy grupie zawodowej zapraszamy do złożenia
zamówienia.
Wyjaśnienie terminów użytych w artykule:
wynagrodzenie całkowite – miesięczne wynagrodzenie brutto przysługujące pracownikowi z uwzględnieniem wszystkich ruchomych dodatków pieniężnych, takich jak: premie, nagrody i inne;
mediana – wartość dzieląca wszystkie dane na pół. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% danych. Innymi słowy, jeżeli mediana wynosi 3 000 PLN, to znaczy, że wynagrodzenie na danym stanowisku jest w połowie zakładów niższe, a w połowie wyższe od 3 000 PLN. Mediana jest miarą statystyczną, która lepiej niż średnia, oddaje tendencję centralną wyników, ponieważ średnia może być zaburzona przez wyniki skrajne;
górny kwartyl – wartość, powyżej której mieści się 25% danych. Innymi słowy, jeżeli górny kwartyl wynosi 5 500 PLN, to 75% osób zatrudnionych na danym stanowisku zarabia poniżej, a 25% powyżej 5 500 PLN;
dolny kwartyl – wartość, poniżej której mieści się 25% danych. Innymi słowy, jeżeli dolny kwartyl wynosi 2 000 PLN, to 25% osób zatrudnionych na danym stanowisku zarabia poniżej, a 75% powyżej 2 000 PLN.